„Vreau să am o reacție față de ce a venit de la Cotroceni, cu tot respectul cuvenit. M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza articolului 85 din Constituție, care prevede că președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier și numește guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (…) Consultările se pot face doar în baza articolului 103 (…) și nu se poate vorbi despre asta decât după validarea fiecărui parlamentar”, a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a mai precizat că nu i se pare normal ca la consultări să fie invitate partide care în acest moment nu au mandate în Parlament și că social-democrații nu merg la astfel de întrevederi ca să facă exerciții de imaginație, consultările fiind justificate după ce este depus jurământul de învestitură.
„Nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment nu sunt parlamentare, și mă refer aici la USR și PMP. Am discutat această invitație în partid, iar eu cred că președintele ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cei care i-au propus fundamentarea invitației pe baza articolului 85 din Constituție. Nu mergem la consultări pentru a face exercitții de imaginație, eu n-am văzut în Constituție că se pot face consultări pentru a vedea ce-și imaginează partidele”, a completat Dragnea.
Întrebat dacă l-a sunat pe Klaus Iohannis să îi spună că nu va merge la Cotroceni pentru consultări, Dragnea a replicat: „nu îmi permit să fac asta. Vom trimite o adresă oficială, așa cum am și primit o adresă de la președinte”. Acesta a mai spus și că, după ce fiecare senator și deputat va fi validat și va depune jurământul, atunci se pot face și consultările, iar în aceste condiții PSD nu poate da curs unei propuneri care se bazează pe un articol din Constituție care nu-și are rostul în acest context.
Nici ALDE nu participă la consultările convocate de Klaus Iohannis la Cotroceni
Tot marți seara, ALDE a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu va lua parte la consultările convocate de Iohannis, precizând că „apreciază inițiativă președintelui, dar o socotește prematură”.
„ALDE consideră că cea mai înțeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituției. Odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieși clar dacă un partid politic va deține majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianță de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate. În ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coaliție vor avea misiunea constituțională, precizată de Decizia 80/2014 a Curții Constituționale, de a indica președintelui numele candidatului pentru funcția de prim -ministru”, se arată în comunicatul transmis de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
ALDE a precizat că reprezentanții partidului vor răspunde invitației președintelui de a participa la consultări pentru formarea Guvernului abia după ce va fi convocat noul Parlament, după ce vor fi validate mandatele deputaților și senatorilor și va fi constituită o majoritate absolută fie de către un singur partid, fie de către o alianță.
Reacția președintelui Klaus Iohannis nu a întârziat să apară:„O atitudine pur și simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor să obțină, dar cred că greșesc”. Șeful statului a adăugat că, din punctul său de vedere, articolul invocat pentru convocarea partidelor la consultările de la Cotroceni este corect și adecvat situației.
În prima ieșire publică după alegerile parlamentare, președintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Liviu Dragnea că nu a renunțat la criteriile de integritate anunțate înaintea alegerilor și nu va desemna un premier care are probleme penale. „Mâine am prima rundă de consultări și vom vedea cum dorește fiecare să-și susțină agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare, le-am anunțat înainte de alegeri”, a spus Iohannis. Președintele a susținut că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere privind numirea premierului. „Cred că până la urmă toată lumea se va calma și va ateriza cu picioarele pe pământ pentru a forma un Guvern”, a spus Iohannis.
Întrebat dacă poziția sa se va schimba în cazul în care legea care interzice ca din guvern să facă parte cei care au condamnări penale, șeful statului a sugerat că, și în condițiile în care aceasta se va schimba, poziția sa rămâne aceeași. „Nu am condiționat de nicio lege. Legea e în vigoare din 2001 și dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituțională”, a spus șeful statului.
Cât privește scenariul dizolvării parlamentului sau al suspendării președintelui dacă nu se ajuge la o înțelegere privind noul premier, Iohannis a comentat: „Cred că toată lumea se va calma, va ateriza pe picioarele pe pământ pentru a forma noul guvern”.
Președintele a spus, că după consultările de mâine anunțate la Cotroceni, noul parlament va fi convocat săptămâna viitoare, dacă rezultatele finale ale alegerilor parlamentare vor fi date până la finalul acestei săptămâni.
Marți, Klaus Iohannis le-a trimis președinților de partid o scrisoare prin care îi invită miercuri la consultări la Cotroceni. La ora 10:00 este așteptată la discuții delegația PSD, urmată de PNL, la 11:00, USR, la 12:00, ALDE, la ora 13:00. Începând cu ora 16:00 se vor întâlni cu șeful statului cei de la UDMR, de la 17:00 – reprezentanții PMP, iar de la 18:00 sunt așteptați cei de la grupul minorităților naționale. Fiecare partid poate trimite la consultări o delegație formată din cel mult 5 persoane.